Konigsee Βαυαρικές Αλπεις

Konigsee Βαυαρικές Αλπεις
Φανταστικό τοπίο ,τοπίο που σε ξεκουράζει(φωτο απο ταξίδια μου)

Βερολίνο

Βερολίνο
Φωτο απο τα ταξίδια μου

Βαυαρια Αλπεις

Βαυαρια Αλπεις
Φωτο απο τα ταξιδια μου

Περου (Cusco)

Περου (Cusco)
Η πλατεια στο Cusco σαν να ζεις σε αλλη εποχη

Περου (παιδι με τοπικη ενδυμασια)

Περου (παιδι με τοπικη ενδυμασια)

Περου Cusco

Περου Cusco

MACHU PICCHU

MACHU PICCHU
Φωτο απο τα ταξίδια μου

ΜACHU-PICCHU

ΜACHU-PICCHU
Φωτο απο τα ταξιδια μου

Περού

Περού
Στο τρενο για το MACHU- PICCHU(Φωτο απο τa ταξιδια μου)

Περου (στην αγορα του Cusco)

Περου (στην αγορα του Cusco)

Μπαλι

Μπαλι

Μπαλι

Μπαλι
Φωτο απο τα Ταξιδια μου

Παταγωνία

Παταγωνία
Φωτο απο τα ταξιδια μου

ΠΑΤΑΓΩΝΙΑ Πάγος και φωτιά

ΠΑΤΑΓΩΝΙΑ Πάγος και φωτιά
Ξεκουραση στο El Calafate

Παταγωνία (παραδοσιακός τροπος ψησίματος αρνιών)

Παταγωνία (παραδοσιακός τροπος ψησίματος αρνιών)

El Calafate

El Calafate
Φωτο απο τα ταξιδια μου

Κειπ Ταουν

Κειπ Ταουν
Φωτο απο τα ταξιδια μου

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Περού και Αμαζόνιος

Ένα τέτοιο ταξίδι δεν κρατάει όσο οι μέρες που θα είσαι εκεί, κρατάει για την υπόλοιπή σου την ζωή.
Για μένα ένας από τους πιο ωραίους προορισμούς στον κόσμο είναι το Περού. Τι να πρωτοαναφέρεις από τα παρακάτω : Ειρηνικός Ωκεανός, Αμαζόνιος, έρημος, πολιτισμός των Incas, Άνδεις, η πιο ψηλή λίμνη στον κόσμο με υψόμετρο 3820 (Τιτικάκα), το μεγαλύτερο φαράγγι στο κόσμο- Colca (περίπου 3400 μ βαθύ - περίπου 2 φορές μεγαλύτερο από το Grand Canyon στην Arizona), ηφαίστεια, επιπλέοντα τεχνητά (από καλάμια) νησιά (μοναδικά στον κόσμο), καταπληκτική χλωρίδα και πανίδα (από Πούμα στον Αμαζόνιο μέχρι Αλπάκα και Λάμα στις Άνδεις και από Πιγκουίνους και θαλάσσιους ελέφαντες στον Ειρηνικό μέχρι Κόνδορες και Vicounia στο φαράγγι Colca) μοναστήρια, μουσεία, ωραίες πόλεις, παραδοσιακά χωριά, πολύχρωμες ενδυμασίες, ενδιαφέροντες άνθρωποι και από τα ωραιότερα φυσικά τοπία στον κόσμο! Περισσότερα για το ταξίδι στις φωτογραφίες.

Πως να πάτε & τι να προσέξετε
Αν οι ιδανικές διακοπές για εσάς είναι ξεκούραση, πολυτέλεια και καθόλου περιπέτεια καλό θα ήταν ή ναΛίμνη Sandoval - Tampobata National Park απορρίψετε από την αρχή το Περού σαν προορισμό, ή να ενταχτείτε σε ένα ταξιδιωτικό Group κάποιου ταξιδιωτικού γραφείου. Προσωπικά είμαι πολύ κατά στα ομαδικά ταξίδια, στα τεράστια πολυτελή ξενοδοχεία και γενικά σε τέτοιου τύπου ταξίδι. Απολαμβάνω να κανονίζω τα πάντα μόνη μου (με ένα Lonely Planet στο χέρι και πολύ ψάξιμο στο Internet), να μένω σε παραδοσιακά ξενοδοχεία (ή Hostels) του κάθε τόπου να μετακινούμε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να γνωρίζω ανθρώπους του κάθε τόπου. Άλλωστε για μένα ένα πολύ ευχάριστο μέρος του ταξιδίου είναι και το ψάξιμο πριν ταξιδέψεις. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι το Περού είναι μια φτωχή χώρα με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη εγκληματικότητα για οικονομικό όφελος. Σε καμία περίπτωση αυτό όμως δεν πρέπει να αποτρέψει κάποιον να ταξιδέψει σε αυτή την υπέροχη χώρα, αρκεί να έχει στο μυαλό του κάποιες συγκεκριμένες συμβουλές και κοινή λογική. Θα πρέπει να αποφεύγετε κακόφημες περιοχές σε όλες τις πόλεις του Περού (στις πόλειςΜια διαδρομή 7 αερογεφυρων (περίπου 350 μ μήκος και 30 μ ύψος) απλά συγκλονιστική! Οι υψοφοβικοί θα έχουν πρόβλημα γιατί οι γέφυρες κουνάνε. Όλοι οι υπόλοιποι θα το απολαύσουν τρελά περπατείστε καλύτερα στο τουριστικό κέντρο και όχι στις γειτονιές με τους ντόπιους), να μην είστε προκλητικοί σε αυτά που φοράτε (κοσμήματα, ακριβά ρολόγια ή φωτογραφικές μηχανές), να κυκλοφορείτε με λίγα χρήματα στο πορτοφόλι και φωτοτυπία διαβατηρίου και κατά προτίμηση να μην ταξιδεύετε με μέσα μαζικής μεταφοράς βράδυ. Κάτι άλλο που θέλει προσοχή είναι οι ασθένειες στο Περού. Για να ταξιδέψει κανείς εκεί χρειάζεται να εμβολιαστεί για κίτρινο πυρετό (καλό θα ήταν- αν και δεν είναι απαραίτητο - και για ηπατίτιδα Α, Β και για τέτανο) και να πάρει και χάπια ελονοσίας (όλα αυτά οπωσδήποτε αν θέλει να πάει στην ζούγκλα). Τέλος προτείνω ανεπιφύλαχτα να αγοράσετε τον ταξιδιωτικό οδηγό Lonely Planet που έχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τα πάντα (υπάρχει και κεφάλαιο για τους κινδύνους στο Περού).

Που να πάτε:Machu Picchu
Μια περιήγηση στο Περού 12 -15 ημερών θα πρέπει να περιλαμβάνει κατά την γνώμη μου τα εξής :
Λίμα, Ζούγκλα του Αμαζονίου (Tambopata National Park - Puerto Maldonado (south Amazonas), Κούσκο & Μάτσου Πίτσου (Incas Trail- 2 days trekking), Puno & Λίμνη Τιτικάκα, Arequipa & Colca Canyon, Nazca signs & Islands Ballestas & ξανά πίσω στην Λίμα.
Αν τώρα οι μέρες είναι περισσότερες θα πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί και το βόρειο Περού με Must το Iquitos.

Πότε να πάτε:
Το Περού έχει 2 εποχές, την υγρή και την ξηρή. Το καλοκαίρι του είναι η υγρή εποχή (χειμερινοί δικοί μας μήνες) και ο χειμώνας του η ξηρή εποχή (καλοκαίρι δικό μας). Το κλίμα του Περού διαφέρει από τόπο σε τόπο είναι ένας κράμα ψυχρού κλίματος (Άνδεις) και τροπικού κλίματος (Αμαζόνιος). Αν θέλετε μπάνια στον ωκεανό, οργανωμένες παραλίες και σερφ θα πρέπει να πάτε καλοκαίρι , δηλαδή Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο.
Cuszo (υψόμετρο 3380). Ομορφη πόλη βάση για να ξεκινήσεις το Inca Trail για Machu Picchu ή για να πάρεις το τρένο ή το λεωφορείοΑυτή όμως είναι και η υγρή εποχή και η χειρότερη στην ζούγκλα του Αμαζονίου.
Ο χειμώνας που είναι η ξηρή & η καλύτερη εποχή για τον Αμαζόνιο είναι οι μήνες Ιούνιος, Ιούλιος & Αύγουστος.
Αυτή όμως είναι και η παγωμένη εποχή για τους τόπους που είναι σε υψόμετρο στις Άνδεις και επίσης οι πιο τουριστικοί.
Αν λοιπόν δεν θέλετε να έχετε αποπνιχτική, υγρή ζέστη με βροχές στον Αμαζόνιο, ή να ξεπαγιάσετε στις Άνδεις, καλό θα ήταν να αποφύγετε αυτούς τους μήνες.
Ο καλύτεροι μήνες κατά την γνώμη μου λοιπόν είναι ο Απρίλιος ή Μάιος (ΟΧΙ το Πάσχα). Ίσως λοιπόν να χάσετε τα μπάνια σας σε οργανωμένες παραλίες που θα έχουν ερημώσει πια (δεν θα χάσετε και πολλά για μένα) αλλά θα κερδίσετε υποφερτές θερμοκρασίες σε όλο το Περού και θα γλιτώσετε και από τα πλήθη των τουριστών στο Μάτσου Πίτσου.

Πόσα θα χαλάσετε:
Το μεγάλο αεροπορικό ταξίδι κοστίζει περίπου από 1000-1100 Ευρώ (με Iberia με ενδιάμεσο σταθμόΤα καλαμια totora είναι για τους κατοίκους των πλωτών νησιών Uros σχεδόν όλη τους η ζωή Μαδρίτη). (Η KLM με ενδιάμεσο σταθμό Άμστερνταμ είναι πιο ακριβή). Το κόστος ζωής στο Περού είναι φθηνό σε σχέση με την Ελλάδα. Για παράδειγμα ένα καλό ξενοδοχείο 3 αστέρων έχει περίπου 40-60 ευρώ το δίκλινο, ένα καλό hostel γύρω στα 30-40 Ευρώ, ένα δείπνο ανά άτομο 5 Ευρώ και μια απόσταση με λεωφορείο 2 ωρών περίπου 2 Ευρώ, μια εσωτερική πτήση με Lan Airlines 70-120 Ευρώ (είναι πιο φθηνά τα εσωτερικά αεροπορικά αν τα βγάλετε από εκεί).
Στο περίπου λοιπόν ένα ταξίδι 12 ημερών, αν κάποιος το έχει οργανώσει από μόνος του & συμπεριλαμβανομένου των πτήσεων πήγαινε / έλα & 3 εσωτερικών και με την προϋπόθεση ότι τα ξενοδοχεία θα είναι μόνο 3 αστέρων και κάτω, υπολογίζω ότι κοστίζει στο σύνολο του περίπου από 2100 (λίγο στερημένα) μέχρι 2500 Ευρώ.

To ταξίδι μου με φωτογραφίες και σχόλια ....

Πορεία με μηχανοκίνητη πιρόγα στον Rio Madre για να βρούμε τα Lodges βαθιά χωμένα στην ζούγκλα.
Τα περισσότερα Lodges του Αμαζονίου δεν έχουν ρεύμα, οι καλυβες είναι τελείως ανοιχτές από την μέση και πάνω (ευτυχώς η δικία μας, παρ' όλο που ήταν σχεδόν όλη ανοιχτή, είχε σίτες), κινητό δεν πιάνει πουθενά, το φαγητό είναι στοιχειώδες, εμπειρεία όμως μοναδική!
Tip: πάρτε μαζί σας αντικουνουπική λοσιόν Grillen και σπρευ αντικουνουπικό για ψέκασμα πάνω από τα ρούχα.
Το πιο επικίνδυνο ζώο στον Αμαζόνιο είναι το κουνούπι!
Λίμνη Sandoval - Tampobata National Park
Στην λίμνη αυτή φτάνεις μετά από περίπου 3 χλμ trekking λασπωμένου μονοπατιού στην ζούγκλα. Η διαδρομή (παρ' όλη την λάσπη) είναι μαγευτική!
Στην λίμνη επιβιβάζεσαι σε μικρές βαρκούλες με κουπιά και βολτάρεις για πολλή ώρα. Η θέα συγκλονιστική! (οι photos τα λένε όλα). Υπάρχει περίπτωση να δεις Caymans, μαιμούδες, νυχτερίδες, πολλά πουλιά και αν είσαι τυχερός τα Giant Otters (θυλαστικά υπό εξαφάνιση) που φιλοξενεί η λίμνη (ευτυχώς εμείς σταθήκαμε τυχεροί!).
Tip: Οι γαλότσες είναι απαραίτητες (κάποια Lodges σε προμηθεύουν) γιατί σε κάποια σημεία μέχρι να φτάσεις στην λίμνη βουτάς μέχρι το γόνατο στην λάσπη! Εγώ πήγα σε ξηρή εποχή. Άραγε τι γίνετε την υγρή? (υπάρχει περίπτωση να μην περνιέται το μονοπάτι.)

Αυτές οι πεταλούδες δεν φοβούνται καθόλου! Καθόντουσαν πάνω μας συνέχεια και δεν έφευγαν. Μήπως τους άρεσε η αντικουνουπική λοσιόν?

Ένας βραδυνός επισκέπτης! Το ζωάκι αυτό λέγεται Αγκουτί (τρωκτικό της Νοτίου Αμερικής), είναι πολύ γλυκό αλλά και κλέφτης καρυδιών!!

Cuszo (υψόμετρο 3380).
'Ομορφη πόλη βάση για να ξεκινήσεις το Inca Trail για Machu Picchu ή για να πάρεις το τρένο ή το λεωφορείο (το τρένο είναι πολύ ακριβό - περίπου 100 Ευρώ).
Tip: Αν φτάσετε με αεροπλάνο στο Cuzco απο τον Αμαζόνιο (όπως εγώ) ή την Λίμα θα πρέπει να δώσετε στον οργανισμό σας ένα περιθώριο μιας ημέρας να προσαρμοστεί στο υψόμετρο πριν κάνετε οποιαδήποτε σωματική άσκηση.
Άρα το Inca trail θα πρέπει να το ξεκινήσετε αφού περάσει μια ολόκληρη μέρα στο Cuzco. Καλό θα ήταν να διαβάσετε για το "Altitude sickness" πριν πάτε στο Περού.
Τα φύλλα κόκας και το τσάι κόκας βοηθάνε (θα τα βρείτε παντού).

Λίμνη Τιτικάκα & Uros (Floting ) Islands.
Τα καλαμια totora είναι για τους κατοίκους των πλωτών νησιών Uros σχεδόν όλη τους η ζωή. Με αυτά φτιαχνουν τα νησιά τους, τα σπιτια τους, τις βάρκες τους, με αυτά τρέφονται και με αυτά φτιαχνουν αναμνηστικά που τα πουλάνε στους τουρίστες. Υπέροχες εικόνες απο μια κοινότητα ανθρώπων που έχει μείνει στο παρελθόν.
Tip: Kamisaraki στην γλώσσα τους σημαίνει καλημέρα

Μετά το Cuzco θα πρέπει να διαλέξετε τρόπο να πάτε στο Puno & την λίμνη Titicaca. Μπορείτε να πάτε με αεροπλάνο, η λεοφωρείο ή με τρένο. Εγώ επέλεξα να πάω με τρένο (To Andean Explorer - 1st Class) γιατι είχα διαβάσει για την μαγευτική αυτή εμπειρία! Ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν οι πολύωρες μετακινήσεις (10 ώρες), ακόμα κι αν δεν σας αρέσει να ταξιδεύετε 1st Class αυτό δεν θα πρέπει να το χάσετε. Θα πρέπει να επιλέξετε 1st Class Θέση αν θάλετε να έχετε την εμπειρία του του καταπληκτικού ανοιχτού βαγονιού στο τρένο (εγώ πέρασα σχεδόν όλο το ταξίδι στο ανοιχτό βαγόνι μαγεμένη). Το εισιτηριο κοστίζει περίπου 100 Ευρώ και το ταξιδι διαρκεί 10 ώρες (που δεν θέλεις να τελειώσουν!) Πραγματικά μετά τον Αμαζόνιο αυτή ήταν η δεύτερη καλύτερη εμπειρία μου στο Περού!
Λίμνη Τιτικάκα & Tanquile Isnland.
To Tanquile Isnland φυσικό νησί και οι αντρες κατοικοί του φορούν πλεκτά καπέλα (ακόμα και τα μικρά αγοράκια) τα οποία οι περισσότεροι τα πλέκουν μόνοι τους. Τα καπέλα αυτά υποδηλώνουν το κοινωνικό Status του καθενός. Αν το καπέλο είναι κόκκινο, αυτός που το φοράει είναι παντρεμένος.Αν είναι κόκκινο και άσπρο σημαίνει ότι είναι ανύπαντρος. Αν πάνω από το "καπέλο σκούφο" φοράει και δεύτερο καπέλο (πλατυγυρο μαύρο) τότε σημαίνει ότι είναι εξέχον προσωπο στην τοπική κοινωνία. Οι γυναίκες φορούν κατα κύριο λόγω μαυρο υφαντό στο κεφάλι και πολύχρωμες φούστες. Αξίζει κανείς να περάσει το βράδυ του στο Tanquile Isnland (ή στο Amanati Island) και να απολαύσει το υπέροχο φεγγαρι και αστρα όπως φαίνονται από την λίμνη (κάποιες φορές οι ντόποιοι οργανώνουν και χορούς το βράδυ).
Ξενοδοχεία δεν υπάρχουν και ο μόνος τρόπος να μείνετε το βράδυ σε καποιο νησί είναι να φιλοξενηθείτε απο κάποια οικογένεια (τα πρακτορεία το κανονίζουν πολύ εύκολα). Θα πρέπει όμως να έχετε υπόψιν σας ότι στα νησιά αυτά θα βρείτε βασικές ανέσεις (καλό θα ήταν να έχετε μαζί και ένα sleeping bag γιατί καμιά φορά οι κουβέρτες δεν φτάνουν). Tip : Αν απαφασίσετε να περάσετε το βράδυ σε κάποιο νησί της λίμνης (κάτι που συνιστώ ανεπιφύλακτα) θα πρέπει να έχετε αφήσει όλα τα πράγματα σας κάπου στο Puno. Να πάρετε μαζί μόνο τα τελείως βασικά για μια ημέρα (καθώς και ένα sleeping bag) γιατί η διαδρομή είναι κουραστική. Αυτό γιατί στο Tanquile Isnland για να φτάσεις στην κεντρική πλατεία χρειάζεται ή να ανέβεις 500 σκαλιά ή να κάνεις μια διαδρομή (λίγο ανηφορική αλλα πιο χαλαρή από τα σκαλιά) 2 χλμ. Αυτό μπορεί να είναι εύκολο σε ένα νησί της Ελλάδας, αλλά εδώ μιλάμε για ένα νησί σε υψόμετρο σχεδόν 4000 μ όπου και η παραμικρή σωματική άσκηση σε κάνει να λαχανιάζεις λες και έχεις τρέξει χιλιόμετρα
Διαδρομή από Puno Arequipa. Μικρη λίμνη σε μεγάλο υψόμετρο και πλανόδιοι πωλητές πραγματικά "στην μέση του πουθενά".
Στην διαδρομή από Puno - Arequipa είδαμε Vicunia (άγρια ζώα κατι σαν ελάφια) και στις λίμνες φλαμίνγκος.
Λίγο πριν φτάσουμε Arequipa το τοπίο άλλαξε. Βράχια, κάκτοι και 3 ηφαιστεια να φαίνονται στον ορίζοντα (το Misty είναι ακόμα ενεργό).
Tip: Στην διαδρομή από Puno - Arequipa φτάνεις σε υψόμετρο περίπου 4600 μ και στην διαδρομή για Colca φτάνεις σε υψόμετρο 5000 μ.
Υπάρχει χάπι για το υψόμετρο το οποίο μπορεί να βοηθήσει (αν κάποιος χρειάζετε κάτι πιο δραστικό απο τα φύλλα κόκας).
Τέλος το μοναστήρι της Santa Catalina στην Arequipa όπου είναι από τα πιο όμορφα μοναστήρια που έχω δει (ολόκληρο μικρό χωριό με σπιτάκια, δρόμους, λουλούδια και τόσα χρώματα!).
Tip: Την Αrequipa αξίζει να την περπατήσει κανείς. Από την Arequipa οργανώνονται εκδρομές (1 ή & περισσότερες ημέρες) στο Colca Canyon σχετικά οικονομικές και για όλα τα γούστα (από hard-core αναρριχήσεις/καταβάσεις σε υψόμετρο μέχρι χαλαρές εκρομές με αυτοκίνητο και διανυκτέρευση σε όμορφα lodges).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου